Halterciler Neden Kısadır?

Ülkemizde halterci denince akla Naim veya Halil Mutlu geldiği için insanlar haltercileri hep kısa boylu zanneder. Oysa bu gerçek değil. Çok uzun boylu halterciler de var ama çok değil. Ama nedeni halter veya ağırlık çalışmanın boy uzamasına engel olması filan değil. Neden çok basitçe kısa boyluların halterde daha avantajlı olması.

En baştan şunu söylemeliyim ki vücut geliştirme, halter veya ağırlık çalışmak hiçbir şekilde boy uzamasına engel olmaz. İstediğiniz yaşta başlayın. Bunun aksini iddia eden yanlış bilgilendirimiş veya konuyu araştırmamış demektir.

Neden bütün mankenler güzel olur? Mankenlik yapıp güzelleştikleri için mi? Yoksa "güzel" insanlar özel olarak manken seçildikleri için mi?

Neden yarış atları çok hızlı koşar? Yarışdıkça hızlandıkları için mi yoksa hızlı atlar yarış atı seçildiği için mi?

13 yaşında karşısında seçmesi için çocuklar olan bir basketbol koçu doğal olarak en uzunları seçer… Kısacası basketbol boy filan uzatmaz. Sadece uzun boylu insanlar daha iyi basket oynar, daha uygundur.

Halterde de kısa boylu olanlar her zaman daha avantajlıdır ve sporda kalabildikleri için sizin gördüğünüz halterciler genelde kısa olur. Oysa kısa boylu olmanın haltercilere sunduğu avantajlar şunlar:

1) 90 kiloluk iki halterci düşün. Birinin boyu 170 olsun, diğerinin boyu 185 olsun… İkisi de aynı kiloda yarışmalarına rağmen kısa boylu olan daha güçlü olacaktır çünkü daha fazla kası vardır. Yani vücut ağırlığının daha büyük bir bölümü kuvvet üreten kaslardan meydana gelir.

2) 185'lik sporcunun kolları da doğal olarak daha uzun olacaktır. Mesela uzun sporcunun kolu 50 santim ve 170 olan sporcunun kolu da 45 santim olsun. Böylece uzun sporcu barı 185+50=235 cm yukarıya, kısa olansa sadece 170+45=215 santim yukarıya kaldırmalıdır. Fizikten anlıyorsanız bilirsiniz ki bir ağırlığı ne kadar yukarı kaldırırsanız o kadar çok iş yaparsanız.. Kısacası uzun boylu halterci ağırlığı daha yukarı kaldırmak zorunda yani daha fazla kuvvete ihtiyaç duymaktadır.

download (1)

3) Bir insanın kolları veya bacakları uzadıkça herhangi bir ağırlığı daha zor kaldırır. Bunun da nedeni kaldıraç etkisidir. Bunu kendiniz de deneyebilirsiniz. 50 santimlik bir sopanın ucuna 3 kilo yük koyun ve sopayı bir ucundan tutarak yukarı kaldırın. Bir de aynı ağırlığı 3 metrelik bir sopaya takın ve kaldırmaya çalışın. Çok daha zor olacaktır. İsterseniz sopanın ve ağırlığın toplam ağırlığını da eşitleyerek deneyebilirsiniz. Barı yerden kaldırırken kişinin sırt, kol ve bacaklarının uzun olması büyük bir dezavantajdır.

Bütün bunları öğrendikten sonra 10 yaşında 100 tane çocuk düşünün. Hepsi halter sporuna başlamış. Kimileri kısa, kimileri uzun, kimileri çok uzun.. Birkaç yıl sonra uzun boylu olanlar başarısız oldukları için sporu bırakacak ya da bırakmak zorunda kalacaktır. Sonunda sadece kısa boylu halterciler spora devam edip podyuma çıkabilecektir.

Lütfen size söylenen her şeye inanmayın. Herhangi bir konuda fikir sahibi olmadan önce derinlemesine bakın ve çok araştırın.

 

Benzer Yazılar

None found

  1. Ben Bir Halterciyim Ve Yazdıklarına Katılıyorum Ancak Uzun Boylular Başarılı Olamıcak Diye Birşey Yok Bir Halterci Var Hatta Benim İdolum Adı LASHA TALAKHADZE Bu Adamın Kilosu 170 Ve Boyuda 2metre Ve Yarışlarda Bu Adamın Yanına Bile Yaklaşamıyolar Herkesin Sikleti Farklıdır Ve Ağır Kilolular Muhtemelen Uzundur Mesela +109 Sikletinde Yarışan Haltercilerden En Kısası 1.85 Santimdir Herkesin Sikleti Farklı Uzun Boylularda Halterde Başarılı Olabilirler Ben 15 Yaşında 1.75 santimdim Ama 3 Tane Türkiye 2.Liğim var

    Yanıtla
    • Tabi ki öyle bir kural yok. Benim söylemek istediğim kısa boylu olmanın bir avantaj olduğu (ikisi de aynı kilodaysa). Ama tabi ki çok başka faktörler de var.

Fikrinizi Bizimle Paylaşın