Birkaç aydır vücut geliştirme çalışıyorsunuz. Her şey çok iyi gidiyor. Kaslarınız büyüyor. Kaldırdığınız ağırlıklar sürekli artıyor ve vücudunuz çok daha güzel bir hale geliyor.
Derken bir anda hasta oluyorsunuz. Ve ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsunuz. Çalışsam mı yoksa hastalığım geçene kadar dinlensem mi?
Tabi ki hastalık kavramı çok geniş bir kavram. Hastalığınız nedir? Soğuk algınlığı? Bronşit? Grip? Akciğer kanseri? Sarılık? Hepatit? Ebola? AIDS? Son evre Pankreas kanseri? Eliphantisis? Zenofobi? Homofobi?
Bu yazıda bütün hastalıkları ele almam imkansız ve zaten yukarıdaki hastalıkların çoğunda önce doktorunuza danışmanız daha iyi olacaktır.
O yüzden sadece soğuk algınlığı ve gribi ele alacağım. Çünkü en sık görülen hastalıklar bunlar.
Aslında soğuk algınlığı ve grip farklı hastalıklar.
Gribe, Influenza A veya Influenza B isimli virüsler neden olur. Soğuk algınlığına ise coronavirus and rhinovirus virüsleri neden olur.
Soğuk algınlığında spor yapmak
Eğer hastalığınız sadece soğuk algınlığıysa mutlaka çalışmalarınıza devam etmelisiniz. Bunun için 3 neden sayabilirim:
- Hastalığı daha çabuk atlatırsınız. Ünlü kuvvet antrenörü Bill Star’a göre “çalışmak vücuttaki faydalı besinlerin tüm hücrelere ulaşmasını ve toksinlerin dışarı atılmasını” hızlandırır. Böylece daha hızlı iyileşirsiniz.
- Hastayken daha kuvvetli olursunuz. İnanması zor geliyor ama gerçek kesinlikle böyle. Hasta olduğunuz zaman saldıran virüslerle ve toksinlerle başa çıkmak için vücudunuzda antibadiler üretilir. Bu antibadiler aynı zamanda kuvvetinizi de artırır. Bu özellikle de hastalığın erken dönemlerinde etkilidir. O yüzden hastayken vücudunuz daha kuvvetlidir ve daha fazla ağırlık kaldırabilirsiniz.
- Ben hastayım diye bütün gün yatmak size hiçbir fayda sağlamaz. İyi bir çalışma yapmasanız bile en azından çalışmak kendinizi daha iyi ve sorumlu hissetmenizi sağlayacaktır.
Ama yine de dikkat etmeniz gereken şeyler var.
Hastayken daha kuvvetli olsanız da çalışma hacmini biraz daha düşük tutmanız gerekir. Mesela normalde 3 set ve 8 tekrar çalışıyorsanız hastalığınız boyunca 1 set çalışın.
Eğer split program uyguluyorsanız bunun yerine hastalığınız boyunca birkaç temel hareket seçerek onları yapın. Mesela Stronglifts 5X5 programını 3X5 olarak yapabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bir nokta da failure’a kadar çalışmamak.
Gripken spor yapmak
Eğer ateş, yorgunluk, bitkinlik, vücutta ağrı gibi ciddi grip belirtileriniz varsa hiç spor yapmamanız çok daha iyi bir seçenek olacaktır.
Grip, soğuk algınlığına göre çok daha ağırdır. Bu nedenle gripken ağırlık çalışmak bağışıklık sistemnizi daha da yoracaktır.
Vücut geliştirme çalışmak kas yapmamızı sağlasa da aslında katabolik (kas yıkıcı) bir aktivite ve vücut katabolik durumdan çıkıp anabolik duruma geçmek için sağlıklı ve güçlü olmak zorundadır.
Eğer gripseniz zaten katabolik bir haldesiniz demektir ve ağırlık çalışmak sadece bunu daha da fazlalaştıracaktır.
Bu nedenle eğer gripseniz çalışmayın.
Hiç kimse hasta olmak istemez. Ama eğer hasta olursanız ne yapmanız ve nasıl çalışmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Çünkü yapacağınız bir yanlış sakatlanmanıza veya hastalığınızın artmasına neden olabilir.
Hastayken salona gidilmesini tavsiye etmeniz cok yanlis eyer vg yapiyorsan grip asini yaptir hasta oluncada once doktora git ilaclwrini al 1 gun dinlenirsin ertesi gun biseyin kalmio zaten yok ama hastasin ama salona gelip salya sumuk oraya hapsi buraya hapsu dolasamazsin zaten yeterince barzo var
Zaten gripken vücut geliştirme yapma diyor. Yap dese bile spor salonunda yapın demiyor. Bu nasıl okuduğunu anlamak?