Doğru bir şekilde yumruk atmayı bilmek hem rakibinizi daha iyi etkilemek hem de bir sonraki yumruk veya hamleniz için denge ve pozisyonunuzu korumak açısından önemli.
Bazı dövüşçülerin doğal olarak eli ağır ama her dövüşçü doğru antrenman tekniklerini kullanarak yumruk gücünü artırabilir.
1) Bacaklarınızı güçlendirin
Yumruğun gücünün büyük bir kısmı bacaklarınızdan gelir. Bacaklarınız tekniğiniz ve kuvvetinizin en önemli parçasıdır ve bu yüzden mutlaka bacaklarınızı kuvvetlendirmelisiniz.
Koşmak aerobik dayanıklılığınızı artırır ama asıl önemlisi size patlama gücü sağlayan anaerobik gücünüzü yükseltmek.
Sprint atarak; squat, deadlift ve pliometrik çalışmalar yaparak bacaklarınızı güçlendirebilirsiniz.
2) Ellerinizi güçlendirin
Özellikle boksta elleriniz çok önemli. Ellerinize bir şey olursa bitersiniz. El sakatlıkları dövüş sporlarında çok yaygın ve bu yüzden ellerinizi güçlendirmeniz lazım.
Uzak doğu sporlarında el güçlendirmesi sıklıkla yapılıyor ama boksla uğraşanlar bunu ihmal ediyor.
Elinizi zedelemeden güçlendirmenin en iyi yollarından biri büyük bir kova pirinç alıp parmak uçlarınızla pirinci kazmaya çalışmak.
Aynı zamanda suya yumruk atmak, kum torbasıyla çalışmak ve hatta duvara gazete yapıştırıp birkaç santimden yumruklamak da iyi birer alternatif
3) Üst vücut rotasyonunuzu geliştirin
Yumruk atarken omuzlarınız ve gövdenizle rotasyon (dönüş) yaparak yumruk hızınızı ve kütlesini, böylece yumruk gücünüzü artırabilirsiniz.
Bu tekniği pek çok dövüşçü özellikle de yorgunken uygulamıyor ve sadece “kol yumruğu” atıyorlar.
Yumruğu atarken bütün üst vücudunuz knock-out için yeterli olabilecek torku üretebilir ve bu yüzden bütün üst vücudunuzu geliştirmeye bakmalısınız.
Bir beyzbol veya golf sopasıyla vücudunuzu çevirerek vurmak aynen yumruk atma hareketine benzer. Ağır bir sağlık topunu göğüs hizasında tutun, kollarınız düz olsun ve gövdenizi sürekli soldan sağa çevirin.
Bazı antrenörler sporcularına beyzbol sopasıyla kum torbasına vurma çalışması da yaptırıyorlar ama kum torbasının üzerine koruyucu bir şeyler yapıştırmayı unutmayın.
4) Yumruğu attığınız an çekmeyin
Dövüşçülerin çoğu yumruğu attığı zaman hedefi ittirmek yerine direkt yumruklarını çekiyor. Büyük ihtimal dengelerini kaybetmekten korkuyorlar veya bunu bir alışkanlık haline getirmişler.
Ama bu şekilde yumruk atarak bütün gücünüzü gösteremezsiniz. Yumruğu atıp bırakmak yerine, kum torbasını delermiş gibi ittirerek yumruk atmaya çalışın ve aradaki farkı göreceksiniz. Fakat bu tekniği ne zaman uygulayıp ne zaman uygulamamanız gerektiğini iyi bilmek de çok önemli.
5) Ayaklarınızı sağlam basın
Yumruk atarken ayaklarınız mutlaka yerle temas halinde olmalı. Ne yazık ki bir sürü dövüşçü yumruk atarken bir ayağını kaldırabiliyor.
Gücünüzü en yükseğe çıkarmak için, her iki ayağınızı da yere sağlam bir şekilde yapıştırın ve böylece hem yumruğunuzun gücü artacak hem de dengenizi daha iyi koruyabileceksiniz.
6) Dizlerinizi kırın
İki bacağınız düzken yumruk atmayı deneyin. Sonra ise dizlerinizi kırarak yumruk atın ve gücünüzün nasıl fark ettiğini anlayabilirsiniz.
Yumruk atarken dizlerinizi kırmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz.
Squat yapmak size bu konuda yardımcı olabilir ama alternatif olarak sanki 90 derece açıyla sandalyeye oturuyormuş gibi yaparak dizlerinizin üstüne iki bardak su koyun ve suları ne kadar düşürmeden tutabileceğinizi test edin. Bu şekilde çalışıp süreyi uzatarak dizlerinizi güçlendirebilirsiniz.
7) Yumruğunuzu çok fazla uzatmayın
Yumruğunuzu attıktan sonra çok fazla uzatmak pek çok açıdan tehlikelidir. Dengenizi bozar, kontra yumruğa karşı savunmasız bırakır ve hatta kolunuzu çok fazla uzatırsanız sakatlanabilirsiniz.
Aynı zamanda eğer yumruğunuz çok fazla ileri giderse itme gücü azalır çünkü hızını kaybeder. Yumruk atmadan önce hedefinize yeterince yaklaşın.
8) Hızınızı artırın
Kuvvet=Hız*Kütle. Yani yumruğunuz ne kadar hızlı olursa o kadar kuvvetli olur. Eğer doğal olarak eliniz ağır değilse, bu denklem doğru. Çünkü en etkili ve en çok hasar veren yumruk, rakibin göremediği yumruktur ve bunu da ancak çok hızlı yumruk atarak başarabilirsiniz.
Direnç lastiği veya pliometrik çalışmalar gibi hızınızı artırabilecek çeşitli teknikleri deneyerek yumruğunuzu güçlendirebilirsiniz.
9) Rahat olun
Yumruk atarken kendinizi çok fazla kasmanız doğru değil. Yumruk atmadan önce gevşeyin ve rahat olun. Böylece yumruğunuz daha iyi akacak ve böylece hızı da artacaktır.
Kasılmak sadece vücudunuza gereksiz ağırlık katar. Kendinizi relaks yani rahat bırakmak ise yumruğunuzun daha serbest ve daha hızlı bir şekilde ilerlemesine neden olur. En sağlam yumruğu kendinizi kasmadan ve rahat bırakarak atabilirsiniz.
10) İsabetli olun
Hareketli bir hedefe isabetli ve güçlü bir yumruk atmak zordur ve ne yazık ki eğer hedefinizi vuramıyorsanız yumruğunuzun ne kadar güçlü olduğunun bir önemi yok.
Hedefi vursanız bile, isabetsiz bir vuruş istediğiniz hasarı veremez.
Şakak ve çene bir insanın yumruk yiyebileceği en harap edici noktalar ve bu yüzden eğer rakibinizi düşürmek istiyorsanız bu noktalara isabetli bir şekilde vurmalısınız.
İsabet ve koordinasyon yeteneğinizi artırmak için hız topu (pençikbol), çift taraflı pençikbol kullanabilirsiniz ama en önemlisi antrenman maçı yani sparring.
Hahahah lütfen bodyciler dövüş sporları hakkında bilgi sahibi değilse eğitici yazılar yazmaya çalışmasın ”dövüşçüler yumruklarını hemen çekiyorlar çünkü dengelerini kaybetmekten korkuyorlar” :DD:D: Yumruğu vurup hızlıca geri çekersen vurduğun yere çok daha fazla basınç uygularsın. Biz rakibi ittirmek istemiyoruz rakibe hasar vermek istiyoruz bunun temel sebebi bu. tamamen teknik bir olay.
Bunu biraz daha kibarca dile getirebilirsiniz.
4.maddenin nedeni boksta eğer yumruğunuzu hemen çekmezseniz aynen etki tepkiyle karşılaşırsınız elinizi ittirmeye devam ederseniz hemen kontra yumruk yeme riskiniz aşırı fazla olduğu için hemen ellerini çekerler dengeniz bozulmaz,kontra yumruk yeme riskinizi azaltmış olursunuz ve inanın yumrukla ittirmek sizi daha çok yorucaktır bir kere vurup ittirmeye çalışmak yerine 2 tane hızlı ve etkili darbe indirmeniz çok daha etkili olucaktır.
BU TAKTİKLE 10 ADAM BAYILTTIM
Bie cogunu okudum yanlis bilgiler yumrugu vurup cekmenin amaciyumrugun yaralayix ve patlayici olmasini hedeflemektir tum boxorler bu yuzden boyle yumruk atarlar ve kas kutlenizi asiri derece sisirmeyin aksi taktirde yumrugunuz yavasliyacaktir buda patlayici kuvvetinizi etkiliyecektir unutmayin kuvvrtli yumruk siskin koldan degil hizli koldan cikar yani demek istedigim yumrugu ne kadar hizli atarsaniz o kadar patlayixi ve kuvvetli olur ve yumrugunuzu attiniz zaman sakin adami ittirmeyin .
Yumruğu attığın an çekmenin sebebi alışkanlık de il çenenin boşta kalmasdir
kardesimyazan kisii dogru soylemis zaten orayada yazmış bu teknigi ne zaman yapip yapmiyacagini bilmen gerek die yani rakibe yumrugu isabet ettireceginden eminsen veya bos anını yakaladıysan o yumruğu mızrak saplar gibi vurmak daha yıkıcı hale getirir admin onu soylemek istemis sizde hemen baska yerlerw cekiyorsunuz elbette oda biliyor mudafa sorumluluğunu..
Vücut delıstırmeyle alakalı yazılarınızı okudum. Gerçekten mükemmel. bir kadar sade anlaşılır ve faydalı yazılmı ki sizleri yürekten tebrik ederim. Bir süre boksla uğraştım. Dövüş hakkında bu yazılanları uygulamak bi işe yaramaz diye düşünüyorum.
Yazilabilicek en güzel şeyler teşekkürler admin