Sigaranın Vücut Geliştirmeye Zararları

Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal bulunur ve bunlardan 43 tanesinin kanserojen olduğu biliniyor. Sigara sadece nefesinizi tıkamaz. Çok daha fazlasını yapar. Vücut geliştirme çabalarınıza çok büyük zararlar verir ve bunlar telafisi kolay zararlar değil. Sigarada bulunan maddeler damarları daraltıp kaslarınıza giden kanı azaltmaktan, kas yapımı için gerekli enerjiyi harcamaya kadar pek çok kötü etkiye sahip. Sigara 5 yıldan kısa bir süre içinde iç organlarınıza, en başta akciğerlere, böbreklere, kalbe, boğaza ve gözlere kalıcı zarar veriyor. Nikotin, tütün bitkisinin böcekler ve haşereler tarafından yenmemesi için geliştirdiği doğal savunma sistemidir yani bir böcek zehiridir. Yani bunu içiyorsunuz.

Sigara ve vücut geliştirme

Sigara gençler arasında çok yaygın ve işin kötü yanı sigara içmek toplum tarafından kabul görüyor. Sokakta iki kişi öpüşürse “çocuklara kötü örnek oluyor” diye tepki çekiyor ama sokakta sigara içenlere ses çıkaran yok. AVM kapıları sigara içenler tarafından işgal edilmiş durumda ve kapıdan içeri zehir solumadan giremiyorsunuz. Parklar, banklar sigara içenlerle dolu. Bir bankta oturuyorsun ve iki dakika geçmeden hadsizin teki yanına oturup sigarasını yakıyor ve tüm dumanı sen solumak zorunda kalıyorsun.

Kalabalık caddelerde, otobüs duraklarında veya geçitlerde sigara içenlerin pervasızlğı yüzünden insanlar zehirlenmeden hareket edemiyor. Sigara içenler hiç utanıp sıkılmadan kapalı alanlarda, AVM’lerde ve dükkanlarda sigara içiyor. Sigara ihbar hatlarının da bir işe yaradığı yok. Devlet ilgilenmiyor bile.

Buradan çok net ve açık söylüyorum ki sadece kapalı alanda değil, sokakta da sigara içmek insan haklarına aykırıdır, başka insanların hakkını gasp etmektir. Her insanın kendisini zehirleme özgürlüğü vardır ama başkasını değil.

Sigara Vücut Geliştirmeyi Etkiler Mi

Sigara ve kas gelişimi veya sigara ve vücut geliştirme birbirlerine tamamen zıt şeyler. Sigaranın vücut geliştirme çalışanlara belli başlı zararları şunlar:

  • Nikotin damarları daraltır ve bu da kan akışını azaltır. Çalışma sırasında pump hissiniz azalır. Kaslara yeterli miktarda oksijen ve besin gitmez. Kaslara giden glikoz azaldığı için kasların enerjisi azalır, protein azaldığı için kas protein sentezi yavaşlar. Çalışmadan sonra kaslarda biriken atık maddeler ve ölü hücreler daha yavaş dışarı atılır. Ve yeni kas dokusu daha yavaş yapılır.
  • Sigara vücuttaki C vitamini oranını azaltır. C vitamini vücudun bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Çalışmadan sonra vücudun toparlanmasını sağlayan da bağışıklık sistemidir. Sigara yüzünden vücudunuzdaki C vitamini azaldığı için toparlanmanız yavaşlar ve hastalanma riskiniz artar.
  • Sigara karbonmonoksit gazı içerir. Karbonmonoksit gazı, hemoglobine oksijen yerine yapışır ve böylece dokulara giden oksijeni azaltır. Oksijen enerji üretimi için gereklidir ve oksijen azalınca enerji üretimi azalır. Kaslar yeterince iyi kasılamaz ve çalışma performansı düşer.
  • Sigara akciğerleri harap ederek nefes alma kapasitenizi azaltır. Çalışma sırasında, özellikle de yüksek tekrarlı vücut geliştirme sırasında daha çok oksijene ihtiyaç duyarsınız.
  • Sigara vücudun günlük bazal metabolizma hızını arttırır. Böylece oturduğunuz yerde daha fazla kalori yakarsınız. Oysa kas yapmak için o kalorilere ihtiyacınız var çünkü kas yapmanın en temel gerekliliği günlük harcadığınızdan daha fazla kalori almak. Çünkü kas protein sentezi için enerjiye ihtiyacınız var.

Sigara Bırakma

Sigarayı bırakmak zor ama imkansız değil. Bence en çok işe yarayan yöntem “nikotin bantları”. Nikotin bantlarıyla sigarayı bırakmayı deneyebilirsiniz. Söylediğim gibi sigarayı bırakmak zor ama akciğerinizin 3’de 2’sinin bıçakla kesilmesi kadar, kanserli hücreleri yok etmek için beyninizi yakan kimyasal ilaçları kullanmaktan veya amfizem olup konuşurken bile nefes alamamaktan zor değil.

Vakit varken bırakın.

Benzer Yazılar

None found

Bu yazı Tıbbi Beslenme Danışmanı Uzman Dr. Eyyüb Yılmaz tarafından tıbbi olarak incelenmiş ve bilimsel geçerliliği onaylanmıştır.

  1. Bugün Spor salonuna yazildim ve ilk antrenmanimi yaptım. Eve gelince nasil beslenmem gerektiğini araştırırken sitenize denk geldim. 10 kadar makale okudum. En son bu mamakalenizi okudum ve sigarayı bırakmaya karar verdim. Teşekkürler. Suan Boy 174 kilo 84. İdeal kilom 70 diye düşünüyorum. Sigarayı da bırakıp, salona da gidip, sitenizi de takip ederek daha sağlıklı olacağıma eminim. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • Rica ederim. Sigarayı bırakmak için Champix isimli ilacı veya nikotin bantlarını deneyebilirsiniz. İlk 3 gün biraz zor geçer ama sonra alışırsınız.

Fikrinizi Bizimle Paylaşın